product-image
logo-manari

PRIMITIVO SALENTO Masseria Borgo dei Trulli

0,75l

GROŽĐE: 100% Primitivo

PODRUČJE VINADA: Grožđe Primitivo pažljivo je odabrano iz vinograda niskog roda u komuni Maruggio, na području zvanom „Saracena“, u provinciji Taranto, južna Puglia. Obim i gustina biljaka: Loze se treniraju u sistemu „Alberello Pugliese“. Gustina biljke iznosi oko 5.500 biljaka po hektaru, sa prosečnim prinosom od 1 kg po biljci. Biljke su prosečne starosti 60 godina.

BERBA I SUŠENJE: Grožđe se pažljivo ubire ručno početkom / polovinom septembra. Grožđe se stavlja u malene drvene gajbe po 5 kg. Sanduci se zatim postavljaju u „fruttaio“, dobro gazirano potkrovlje i ostave se tamo da se suše na kontrolisanoj temperaturi i vlažnosti otprilike 10 dana. Tokom ovog “appassimento”, grožđe će izgubiti – u zavisnosti od berbe – i do 40% svoje prvobitne težine u vodi. Ovaj „postupak sušenja“ koncentriše njihovu boju, supstancu i mirise.

VINIFIKACIJA: Nakon uklanjanja stabljike grožđe se ne drobi što im omogućava da ostanu netaknuti, smanjujući oštećenja kože i optimizirajući ekstrakciju boje. Fermentacija se odvija u rezervoarima od nerđajućeg čelika na kontrolisanoj temperaturi od 23-25 C tokom 8-10 dana. Česta remontaža i uklanjanje otpadnih količina vrši se tokom fermentacije kako bi se postigla meka ekstrakcija aroma i nežnih tanina. Posle pucanja, indukuje se malolaktična fermentacija.

SAZREVANJE: Posle malolaktičke fermentacije vino se puni i 100% se postavlja u prve i druge prolaze, barike od francuskog hrasta, na 10 meseci. Posle flaširanja vino se ostavi u podrumu naredna 4 meseca pre puštanja.

ALKOHOL: 15%

NAPOMENE POBEDNIKA: Duboko granatno-crvene boje, ima mirise suvog voća, egzotične začine, beli biber i čokoladu. Osećaj u ustima je potpun i intenzivan, sa puno slojeva, slojem mekih elegantnih tanina, vanilije, suvih šljiva i kave. Završetak je elegantan i postojan i izuzetno dobro izbalansiran. Poslužite uz divljač, mesna jela i tvrde sireve. I sam po sebi idealan kao „vino za meditaciju“.